Brunello: pelo e piuma!
Gepubliceerd op 26 september 2014

De krachtige Brunello van het gerenommeerde wijnhuis Vini Lazzeretti past bij ‘bont en veren’, zeggen de Italianen: pelo e piuma.

In ons assortiment bieden we de jaargang 2007 aan, een krachtige maar toch soepele wijn. Je glas vult zich met een glanzende robijnrode kleur met granaatrode reflecties. Je ruikt intensieve aroma’s die doen denken aan rijpe bramen, bosbessen en kersencompote, vergezeld van een licht florale zweem, fijn geïntegreerde vatnuances en een heel animerend kruidenmelange. Je proeft fantastisch rijpe tannine, een perfecte balans tussen diepe vruchtenaroma’s en decent geïntegreerd hout en daarbij een kruidige kracht, die het gevoel geeft dat de wijn bijna te kauwen is.

Deze Brunello schittert bij een typische Toscaanse tagliata (schuin gesneden schijven rode rundsfilet met rucola en parmezaanse kaas) of bij een dikke Fiorentina (de Firenze versie van de T-bone steak, maar dan véél beter). Als hij nog een beetje ouder is drinken wij hem bij voorkeur bij wild: hert, haas, gevogelte (‘bont en veren’, zeggen de Italianen: pelo e piuma).

Beschermde kwaliteit
Een Brunello mag alleen worden gemaakt in het zuid Toscaanse Montalcino, én enkel van 100% Sangiovese druiven. Al voegde men tot een met de jaargang 2005 vaak Merlot toe, absoluut verboden! Dit was de aanleiding tot het recente en ophefmakende Brunello-schandaal; nog steeds voor discussie vatbaar, omdat de toevoeging gebeurde met het oog op een verbetering van de wijn en een meer constante jaargangen … De bodemsamenstelling kan in Montalcino zeer sterk variëren wat zorgt voor smaakbreedte in de wijn (niet alle druiven nemen dezelfde mineralen op).

De wijngaarden van Marco Lazzeretti groeien op eerder kleihoudende kalksteengronden, zuidoost gericht, op een hoogte van ca. 300 m. Eind september wordt handmatig geoogst. Na zachte persing wordt vergist tussen 26 en 30°C. De maceratie duurt van 5 tot 15 dagen afhankelijk van de jaargang. Aan de veroudering komen bij Marco geen barriques te pas (die zijn volgens hem te agressief); hij gebruikt enkel Slavonische eiken vaten van 3.500 of 4.000 liter, waarop hij de wijn zo’n 30 maanden laat rijpen (een half jaar langer dan verplicht). Vóór de verkoop volgt nog een stabilisatie van minstens 6-8 maanden in de fles. Voor het maken van een Brunello is geduld nodig, want hij mag pas op de markt komen 5 jaar na de oogst!

Wijnhuis Vini Lazzeretti
In 1998 werd Marco Lazzeretti door zijn grootvader gevraagd diens wijngoed over te nemen en zo de familietraditie verder te zetten. Zo kreeg Marco de mogelijkheid om uitzonderlijke wijnen te gaan maken. Hij voerde moderniseringen door, plantte in 2000 (ter aanvulling van de oorspronkelijke aanplantingen uit 1981) bijkomend 4 ha wijnranken, en bouwde intussen een nieuwe kelder met proefruimte. Zijn wijngaarden strekken zich uit aan de voet van de Montalcino heuvel, aan de volgens Marco beste, oostelijke zijde.

Vino! Magazine 2011 Nr. 2 noemt de Brunello Lazzeretti *** “Sterk aanbevolen. Een referentie inzake klassieke Brunello, fijne, overvloedige tannine, perfecte zuurstructuur en een lange, elegante afdronk”

Brunello Lazzeretti voor magische wijnmomenten!

  • Online Italiaanse wijn kopen
  • Zelf je doos wijn samenstellen
  • Gratis verzending (vanaf 3 dozen)
  • Veilig betalen via iDEAL
  • Snelle levering uit voorraad
  • Kwaliteitsgarantie
Ontvang nieuws en aanbiedingen
 


Over wijnwagentje wijnimport | Wijnwagentje in de media | Reacties van klanten | Wijn inkopen: Veelgestelde vragen | Contact

Wijn uit Veneto - Wijn uit Sicilie - Wijn uit Lombardije - Wijn uit Alto Adige - Wijn uit Sardinie - Wijn uit Basilicata - Wijn uit Puglia

Alg. voorwaarden | Disclaimer

Like us on FacebookFollow us on Twitter