Champagne is out, prosecco en spumante zijn in.
Gepubliceerd op 9 september 2014

Champagne is out, prosecco en spumante zijn in. Noord Italie is de regio waar je met afstand, en dan bedoel ik met grote afstand, de lekkerste bubbels kunt kopen. Tijd dus om de regio eens wat meer aandacht te geven. Zelf heb ik, sinds Andrea Battistella me kennis heeft laten maken met de bubbels van zijn familiebedrijf en ik de spumante van Matteo Piccinini heb geproefd, geen champagne meer aangeraakt. Sterker nog, onze weekenden beginnen nu standaard met het ploppen van een fles prosecco of spumante. Ervaar die sensatie gerust zelf. U wilt toch ook ‘in’ zijn?

Een lange geschiedenis van de prosecco.
De geschiedenis van prosecco begint in Conegliano Valdobbiadene, in de regio Veneto waar nu nog steeds de hoogste kwaliteit prosecco wordt geproduceerd. Glera is een inheemse Noord-Italiaanse druif en het wordt gezegd dat deze druif waar prosecco van wordt gemaakt, een geschiedenis heeft van minstens 2.000 jaar. De Romeinen kenden prosecco wijn al als Puccino.

De historie en kennis in deze regio stelt wijnmakers in staat om het maximale uit de Glera druif (officiële naam van de prosecco-druif) te halen. Het resultaat is een levendige, frisse en aromatische mousserende wijn die de wereld begint te veroveren vanaf 1980 en inmiddels niet meer weg te denken is.

De naam prosecco is vandaag de dag goed beschermd, waardoor je als consument dan ook zeker bent van een bepaalde kwaliteit. Veruit de strengste regels gelden voor prosecco DOCG, dus dat is de veiligste keuze. Deze kwaliteitsgarantie komt natuurlijk wel met een prijskaartje en daarom is het goed om te weten dat een Prosecco DOC tegenwoordig ook een bepaalde kwaliteitsdrempel heeft.

Spumante uit de Oltrepo Pavese.
De Oltrepo Pavese is een regio in Lombardije waar veel mousserende wijnen worden gemaakt en waar Pinot Nero de dominante druif is. De Oltrepo Pavese biedt rust en stilte en deze is vaak overweldigend. Het leven heeft nog steeds een langzaam tempo, en de lokale bevolking leeft min of meer op dezelfde manier hun voorouders : druiven verbouwen is een werk dat de seizoenen volgt, jaar na jaar, generatie na generatie. De meeste van de wijnboeren wonen hier al sinds de Middeleeuwen.

De spumante is het paradepaardje onder de mousserende wijnen. Een spumante krijgt minstens maand voor de tweede vergisting en kun je een druk bereiken van 5 bar. Deze druk is gebruikelijk voor een spumante, maar alles boven 3 bar is officieel al een spumante. Over het algemeen geldt dat hoe langer de tweede vergisting duurt, hoe fijnmaziger de bubbel wordt. De kunst is uiteindelijk om veel en minuscule belletjes te creëren voor een verfijnd mondgevoel.

Lekker, erg lekker!
De Italiaanse bubbelwijnen zijn de trend voor 2014 en 2015. Het geheim van het succes is zowel simpel als complex. Waar het op neerkomt is dat de harmonie van de streek volledig wordt gerespecteerd. De combinatie van de bergen, meren en de bodem hebben een zeer gunstige invloed op de wijn. Alles gaat met passie en ambitie, de groei, het onderhoud, het plukken en de vervaardiging van het product. De zogenaamde metodo tradizionale bevordert het van nature mousserende karakter en leveren een frisse en zeer mousserende wijn, zacht en met een mooie, milde afdronk. Bovenal zijn de prosecco en spumante droog, fruit en vooral elegant. En lekker, erg lekker!

Salute!

  • Online Italiaanse wijn kopen
  • Zelf je doos wijn samenstellen
  • Gratis verzending (vanaf 3 dozen)
  • Veilig betalen via iDEAL
  • Snelle levering uit voorraad
  • Kwaliteitsgarantie
Ontvang nieuws en aanbiedingen
 


Over wijnwagentje wijnimport | Wijnwagentje in de media | Reacties van klanten | Wijn inkopen: Veelgestelde vragen | Contact

Wijn uit Veneto - Wijn uit Sicilie - Wijn uit Lombardije - Wijn uit Alto Adige - Wijn uit Sardinie - Wijn uit Basilicata - Wijn uit Puglia

Alg. voorwaarden | Disclaimer

Like us on FacebookFollow us on Twitter