Soort wijn |
Rood |
---|---|
Streek |
Toscana |
Wijnhuis |
Wijnhuis Pecchenino |
Sinds tientallen jaren staat Barolo geboekstaafd als “de wijn van koningen en koning van de wijnen”. Elke Barolo is een Nebbiolo monocépage, genoot minimaal twee jaar houtrijping, en mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven voor verkoop.
De druiven worden geselecteerd uit twee wijngaarden nabij Monforte d’Alba, de ene gelegen binnen de cru Le Coste de andere binnen de cru Bussia. Deze San Giuseppe macereert gedurende 20 dagen en genoot rijping op grotere vaten van 2.500 liter (wijnmaker Orlando Pecchenino vindt dat barriques teveel smaak afgeven, zijn Barolo’s behoeven dit niet …).
Deze levendige en harmonieuze Barolo is zeer toegankelijk , rijpe tannines en intens fruit zijn mooi in balans.
Robert Parker, Decanter, Duemila Vini, Wine Spectator, Onno Kleyn (in Volkskrant Magazine): allemaal zijn ze lyrisch over de kwaliteit. En terecht! Maak een fles Pecchenino wijn open en beleef het zelf!
De wijn is intens en complex in de neus met aroma’s die doen denken aan frambozenconfituur, specerijen en gedroogderozen. In de mond is de wijn puur, fijn en elegant, met veel fraïcheur en mooi gedoseerde, rijpe tannine.
Jaargang 2015 was voor de gehele Barolo streek misschien wel het beste jaar sinds 2010. Wij vinden hem nog wat jong en laten hem liever nog minstens vier jaar liggen. De internationale wijnjournalisten zijn ook verdeeld. Maar hij is op dronk en heeft een bewaarpotentie tot circa 2042.
- Wine Spectator (geeft 92 punten) adviseert om te drinken vanaf 2023 – 2042.
- James Suckling (geeft 93 punten) houdt het op drink or hold.
- Robert Parker (geeft 92 punten) en vindt hem op dronk.
- Wine & Spirits (geeft 93 punten) en geeft een best buy.