Amarone

Di Valpolicella

bubbles

Op zoek naar een bijzondere rode wijn met een uitgesproken karakter voor een uniek moment? Dan heb je die gevonden in de Amarone di Valpolicella! Deze rode wijn is boordevol karakter, een uitgelezen smaak en veel zorg en liefde.

 

De appassimento methode

Voor Amarone wijnen worden Corvina, Rondinella en soms Molinara druiven gebruikt. De druiven worden met de hand geplukt en alleen de echt rijpe druiven worden gebruikt voor het maken van de wijn. Oogsten wordt meestal gedaan in de eerste twee weken van oktober. Eerst worden de druiven 120 dagen gedroogd op matten of in speciaal geconditioneerde ruimtes. De methode van het drogen heet appassimento. Tijdens het drogen verliezen de druiven dertig tot veertig procent van hun volume. Omdat er tijdens het drogen veel vocht verloren gaat zijn er dus meer druiven nodig dan voor de gemiddelde andere wijn. De gedroogde druiven hebben minder vocht, maar een hoger gehalte aan suikers en een intensere smaak. Als deze druiven geperst worden resulteert dit in een geconcentreerde wijn met een hoger alcoholgehalte, veel body en een intense kleur. Bovendien hebben deze wijnen een medium tot hoge zuurgraad die gebalanceerd wordt door het hoge alcoholpercentage en de sterke smaken.

 

Vol karakter

De Amarone di Valpolicella ruikt naar kaneel, pruimen, kersenlikeur, chocolade en vijgen. De wijn smaakt naar kersen en chocolade. Kies je voor een oudere Amarone wijn? Dan proef je ook een hint van vijgen. ‘Amarone’ betekent in het Italiaans ‘bitter’. Dit verwijst naar de lichte bitterheid die de wijn heeft door de vele tannines. Dit wordt echter goed gecompenseerd door het hogere alcoholpercentage en het volle, uitgesproken karakter van de wijn.

 

Rijpingstijd Amarone di Valpolicella

Er zijn verschillende Amarone wijnen die zich onderscheiden in de tijd dat ze moeten rijpen en het fermentatieproces. Een ‘gewone’ Amarone moet twee jaar rijpen. Een Amarone Riserva rijpt minstens vier jaar. Een Amarone Recioto is een zoete, soms mousserende wijn die zijn zoetheid krijgt omdat halverwege het fermentatieproces is gestopt zodat de restsuikers overblijven.

Valpolicella wijngaarden bestrijken rond de zesduizend hectare aan grond. Vergelijk je dat met de Champagne streek dan zie je duidelijk waarom de Amarone wijnen selecte wijnen zijn. De Champagnestreek beslaat meer dan dertigduizend hectare.

Een Amarone serveer je op kamertemperatuur. Serveer je een heel oude Amarone? Doe dat dan net iets onder de kamertemperatuur. De wijn smaakt goed bij hertenvlees en gerijpte kazen.

Bij het WijnWagentje kan je als wijnliefhebber de beste wijnen vinden, waaronder de Amarone di Valpolicella. Streekeigen wijnen importeren wij rechtstreeks van de wijnboer zodat we de authenticiteit van de wijn voor honderd procent kunnen garanderen. Naast de Amarone hebben we uiteraard nog veel meer wijnen: rood, wit en rosé, droog of zoet, prosecco, spumante of dessertwijn.