Druivensoort

Negroamaro

bubbles

Negroamaro is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië en brengt grote wijnen voort. De wijnen van deze druif zijn meestal donker en tanninehoudend. Het deelt met de primitivodruif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).

NEGROAMARO

De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je best binnen de tien jaar na oogstdatum.

Als de druif verbouwd wordt volgens het arbarello-systeem dan levert dat een volle, geconcentreerde en aromatische wijn op. Er wordt een brede waaier aan wijnen gemaakt op basis van deze druif. De bepalende factoren zijn het rendement en het moment van oogsten. Voor een dikke, volle wijn met een hoog alcoholgehalte wacht men tot eind oktober, zelfs begin november. Regen wordt dan de grootste vijand. Voor een verfijnde en meer gebalanceerde wijn wordt er in de tweede helft van september geoogst en rijpt men de wijn in barriques. De Negroamaro wordt ook zeer dikwijls gebruikt voor het maken van ‘zuidelijke’ rosato. Deze wijnen hebben eigenlijk de structuur van lichte rode wijn en zijn gastronomisch goed inzetbaar. Belangrijk is ook dat de prijzen uit de Salento streek zeer toegankelijk blijven. Daarom vind je hier wijnen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Belangrijkste kenmerken:

• Kleur van de schil: paars-blauw

• Karakteristieken: medium tannine, licht bitter, strakke smaak, zowel rood als zwart fruit

• Wijnstijlen: droge rode wijn

• Bewaarkracht: de lichtste wijnen hooguit 4 jaar na oogstdatum, de beste wijnen tot 10 jaar na oogstdatum

• Te drinken bij: deegwaren of risotto op basis van tomaten- of vleessaus / wit vlees zonder saus / wit vlees met saus / rood vlees, gegrild of geroosterd, zonder saus.

• Bekendste herkomstbenamingen: DOC Salice Salentino