Wijnstreek

Friuli

bubbles

Friuli, of “Friuli-Venezia-Giulia” zoals de streek volledig heet, is een fantastische streek in het Noord-Oosten van Italië. Het grensgebied met Oostenrijk in het Noorden en Slovenië in het Oosten is zeer bergachtig en daarom een walhalla voor skiërs en bergsport-liefhebbers.

Ook hier beschermen de Alpen het wijngebied tegen de koele wind uit de Golf van Triëst. De grondsoort van de hellingwijngaarden bestaat uit mergel en zandsteen. In dit gebied valt de meeste regen van Italië. In het zuiden en westen ligt het vlakkere deel waar het klimaat zacht en mild is. De grondsoorten variëren hier van klei, zand en grind en slibgrond van de rivieren.

Uit Friuli komen geweldig lekkere wijnen, die inmiddels mondjesmaat buiten Italië ontdekt worden. Refosco, Terrano, Tocai… Druivenrassen waarvan de naam geen enkel belletje doet rinkelen, totdat … je ze zelf geproefd hebt. Maar ook sprankelende Prosecco en superfrisse Pinot Grigio vind je in Friuli.

DOC Grave del Friuli bevatten zowel rode als witte wijnen. De naam van de streek worden dan vaak aangevuld met de naam van de druif. Bijvoorbeeld de Grave del Friuli Tocai.

Check onze heerlijke frisse schuimwijnen van het wijnhuis San Simone wijnen uit Friuli: