Vin

SANTO

bubbles

Er zijn verschillende theorieën over hoe de Vin Santo aan zijn naam is gekomen. Het meest waarschijnlijk is dat de wijn gedronken werd tijdens de heilige mis. Vin santo betekent dat ook letterlijk ‘heilige wijn’. De wijn is ook wel bekend onder de naam ‘vinsanto’ of als ‘vino santo’. Er zijn ook goedkopere varianten te koop, maar de echte Vin Santo is een beschermde wijn (DOC).

Hoewel de Vin Santo nu uit Toscane komt en het gezien wordt als cultureel erfgoed van die streek, heeft de wijn zijn oorsprong in Griekenland. De wijn werd daar gemaakt met assyrtico druiven op het eiland Santorini. De Venetianen waren echter onder de indruk van de smaak van de wijn en hebben de traditionele ambachtelijke productiewijze overgenomen om Italiaanse Vin Santo te maken.

 

Passito methode

Vin Santo wordt gemaakt met behulp van de Passito methode. Hierbij worden de Malvasia en Trebbiano druiven geplukt en vervolgens goed geventileerd te drogen gehangen aan houten rekken of te drogen gelegd op matten van stro. Ze zijn goed gedroogd als er niets anders over is dan verschrompelde druiven. Door de verdamping van het water in de druiven worden de smaken en de suikers bijzonder geconcentreerd. Zijn de druiven goed gedroogd dan worden ze geperst, waarbij er geen sap uit komt, maar een vloeistof die lijkt op siroop. Na persing worden ze in houten vaatjes met het most van vorig jaar weggezet om te fermenteren.

Tegenwoordig wordt Vin Santo door grote producenten op industriële wijze gemaakt. De ambachtelijk gemaakte Vin Santo wordt echter onder kenners beter gewaardeerd.

 

Lange rijpingstijd

Vin Santo wordt twee tot tien jaar in vaatjes bewaard om te rijpen. Is de wijn goed gerijpt, dan heeft  de Vin Santo een donkere gele tot goudkleurige tint. De wijn heeft een lichte oxidatie smaak, is zoet en heeft mooie zuren. Je proeft duidelijk de smaken van gedroogd fruit, hout en karamel.

 

Amandelkoekjes

Vin Santo wordt in Toscane vaak met cantuccini als dessert geserveerd. Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes die oorspronkelijk uit de provincie Prato in de regio Toscane komen. Ze worden net als beschuit tweemaal gebakken en bevatten onder andere amandelen, amaretto en specerijen. De koekjes worden hierbij in de wijn gedoopt alvorens ze te eten. Dit laat echter een kruimelig laagje in de wijn achter. Daarom wordt er ook wel een stukje koek op de tong gelegd, waarna men de wijn daar over heen laat open. Verder smaakt Vin Santo goed bij gedroogd fruit en pittige kazen.

Je serveert de Vin Santo op een temperatuur tussen de acht en veertien graden. De wijn smaakt het beste in een sherryglas of portglas, om de smaak het beste te laten ontwikkelen.

Bij het WijnWagentje kan je als wijnliefhebber de beste wijnen vinden, waaronder de Vino Santo. Streekeigen wijnen importeren wij rechtstreeks van de wijnboer zodat we de authenticiteit van de wijn voor honderd procent kunnen garanderen. Naast de Toscaanse wijn hebben we uiteraard nog veel meer wijnen: rood, wit en rosé, droog of zoet, prosecco, spumante of dessertwijn.