Tips voor bewaren en drinken van wijn

Italiaanse wijn is een prachtig natuurproduct. Sommige wijnen zijn zelfs gemaakt van biologisch geteelde druiven, zoals de wijnen van Azienda Agricola Freddano. Deze wijnen mogen het predicaat biologisch dragen. Door de juiste etiquette aan te houden kun je optimaal van je wijn genieten.
Hieronder volgen enkele tips.

Hoe bewaar je wijn?

De wijnen die je bij ons koopt zijn op dronk, dat wil zeggen geschikt om direct te consumeren. Sommige wijnen kun je bewaren en rijpen verder op fles. Voor een bewaarwijn staat de opslag met de bewaarplek. De kurk mag niet uitdrogen. Bewaar daarom de flessen liggend. De ruimte moet een constante temperatuur hebben (rond de 11 ° C), donker, vrij van trillingen, tocht en geur zijn. Sla de wijnflessen daarom op in een kelder, geconditioneerde ruimte of een klimaatkast. Er zijn verschillende leveranciers van klimaatkasten en wijnkoelkasten.

Kun je wijn na opening bewaren?

Ja, dat kan! Uiteraard is het beste om de wijn na opening op dezelfde dag te consumeren. Maar is de fles nog niet leeg dan kun je een rode of witte wijn het beste in de koelkast bewaren voor enkele dagen. Sluit de fles wel af, bijvoorbeeld door de kurk er omgekeerd op te doen of gebruik een wijnstop.

Serveertemperatuur van wijn

Wij hebben voor iedere wijn de ideale serveertemperatuur weergegeven. Over het algemeen hanteren we de volgende temperaturen:

 • Eenvoudige rosé, witte of mousserend – serveertemperatuur 8 à 10 °C.
 • Rosé, witte of mousserende wijnen met een grotere rijkdom aan aroma’s 10 à 13 °C.
 • Zoete witte wijnen 8 – 12 °C.
 • Jonge, fruitige en licht rode wijnen 13 à 15 °C.
 • Volle, stevige, rijpe en oudere wijnen 16 – 19 °C.

Het proeven van de wijn

Wijndrinken wordt steeds interessanter met het (leren) bepalen van de kleur, geur en smaak en is een belevenis op zich.Wijnetiquette

 1. Neem een schoon en helder wijnglas, waarvan de kelk naar boven taps toeloopt.
 2. Schenk een bodem van circa 2 cm wijn in het wijnglas.
 3. Houd het glas vast bij de voet of steel.
 4. Bekijk de kleur en ruik aan de wijn.
 5. De wijn walsen, zodat er lucht bij komt en de geuren vrij komen in je neusholte.
 6. Proef de wijn door er op “te kauwen” en te slurpen om lucht naar binnen te zuigen.
 7. De wijn uitspugen of doorslikken en let daarbij op de afdronk of nasmaak.
 8. Ja lekker, doe mij maar een fles!

De wijnen die je online kunt bestellen op WijnWagentje.nl zijn met zorg geselecteerd op kwaliteit en karakter. Laat je verrassen, een doosje is snel samengesteld en wordt snel bezorgd op een door jou gekozen adres. Meestal al de volgende werkdag. Meer info op https://wijnwagentje.nl/informatie/