Wijn

BAROLO

bubbles

Hij wordt ook wel de Koning van de Italiaanse wijnen genoemd. Met een krachtig en uniek karakter staat de Italiaanse klassieker bekend als een van de beste rode wijnen. We hebben het natuurlijk over de Barolo wijn.

 

Nebbiolo druif

De Barolo wijn wordt alleen gemaakt van de Nebbiolo druiven. Dit is een laat rijpende druif die zijn naam waarschijnlijk te danken heeft aan het Italiaanse woord voor ‘mist’, nebbia. De druiven worden meestal geplukt in de vroege ochtenden van oktober en november, wanneer de wijngaarden lijken te verdwijnen in de mist. De Nebbiolo druif is een authentieke druif uit Piëmonte en komt in beschrijvingen in teksten van 1268 al voor. Een andere theorie zegt dat het woord afgeleid is van ‘nobile’, ofte wel nobel.

De Barolo wijn mag alleen gemaakt worden van de Nebbiolo druiven waarvan de wijngaarden liggen binnen een duidelijk omschreven gebied van elf gemeenten in de Langhe. Daar horen onder meer de Monforte d’Alba, La Morra en natuurlijk het oude stadje Barollo bij. Ook staat er in de in 1923 omschreven regels dat de wijngaard op een minimale hoogte van 170 meter boven de zeespiegel moet liggen en niet hoger dan 540 meter boven de zeespiegel.

 

Barolo Riserva

Heeft een Barolo wijn minimaal vier jaar gerijpt, waarvan drie op vat en een op fles, dan heet deze wijn Barolo Riserva. Sommige wijnen moeten echter veel langer liggen, soms wel tien of twintig jaar. Dor het hoge tanninegehalte zijn ze pas na een groot aantal jaren op hun best. Omdat ze zo lang moeten rijpen zijn deze wijnen vaak wat duurder, maar de kwaliteit en smaak is dat absoluut waard. Een goede Barolo wijn kan je ongeveer tien jaar bewaren. Komt hij uit een goed jaar, dan kan de wijn zelfs tot dertig jaar blijven liggen.

De Barolo moet minimaal twee jaar op eikenhouten vaten gerijpt zijn en één jaar op fles. Hoewel de wijn licht van kleur is, heeft hij een bijzonder stevig karakter.

De Barolo wijn heeft een hoog zuurgehalte en een hoog tanninegehalte. De wijn ruikt naar leer, gedroogde kruiden, truffels, rozen en viooltjes. De Barolo wijn komt het beste tot zijn recht met een serveer temperatuur van achttien tot twintig graden. Het beste kan je de wijn twee uur tot 45 minuten voor het schenken decanteren.

 

Uitgesproken smaak

Barolo wijn heeft een uitgesproken smaak. Wil je daar een goed gerecht bij vinden, dan moet dat er dus één zijn die een goede tegenhanger is van die smaak. Rood vlees is daarom een uitstekende keuze. Het past goed bij de fruitige, stevige smaak van de wijn en dempt de wat wrange smaak van tannine.

Bij het WijnWagentje kan je als wijnliefhebber de beste wijnen vinden, waaronder Barolo wijn. Wij importeren streekeigen wijnen rechtstreeks van de wijnboer zodat we de authenticiteit van de wijn voor honderd procent kunnen garanderen. Naast de Barolo hebben we uiteraard nog veel meer wijnen: rood, wit en rosé, droog of zoet, prosecco, spumante of dessertwijn.