Wijnstreek

Toscana

bubbles

Toscana! De streek waar zich cultuursteden als Florence, Pisa en Siena bevinden. Een eindeloos heuvellandschap vol cypresses, zonnebloemen, olijf- en wijngaarden en prachtige dorpjes. Met een bosrijke kuststrook waar de heuvels via prachtige zandstranden overgaan in een glasheldere zee. En de Maremma met zijn paarden in het zuiden, rond de stad Grosseto.

De oppervlakte bedraagt ongeveer tweederde van Nederland. De grond bestaat uit kalk, tufsteen, mergel en zand-klei mengsel. De wijngaarden in de rivierdalen hebben een warm en vochtig klimaat, terwijl de wijngaarden op de hellingen en heuvels een gematigd klimaat hebben waardoor de wijngaarden ook beter zijn. De kuststreek is zeer heet en droog.

Ja, Toscane is een droom. En hoewel de nu beroemde en bekendste Toscaanse Chianti regio – nog niet eens zo lang geleden – nog weinig voorstelde, is Toscane ook een geweldige wijnstreek. Natuurlijk, je hebt er de kostbare Brunello di Montalcino, maar wat dacht je van een zachte rode Morellino di Scansano, of een witte Vermentino. En niet te vergeten de beroemde Bolgheri wijnen.

Sangiovese is de meest gecultiveerde druif in Toscane, en deze druif wordt in ongelofelijk veel wijnen gebruikt. Soms 100% Sangiovese zoals in de Chianti Classico, maar steeds vaker ook in verrassende blends. Zowel in Toscane als daarbuiten.

  • DOCG Chianti bestaat uit zeven deelgebieden die ten zuiden van de stad Florence liggen. Je hebt hier glooiende wijngaarden tussen bossen en olijfgaarden. De hoogte van de wijngaard bepaalt in sterke mate het type en de stijl van de wijn. Een goede Chianti heeft een levendige rode kleur die bij het ouderen over gaat naar roodbruin en heeft een geur van zachte houttonen en specerijen en droge, licht tanninehoudende smaak, die met de jaren m\fluweelachtig wordt.
  • DOCG Brunello di Montalcino wordt gemaakt van de brunellodruif wat eigenlijk alleen een andere naam is voor de sangiovesedruif. In dit zuidelijke deel van de Toscane komen wijnen met een ontzettend lange houdbaarheid van 40-50 jaar. Deze wijnen komen van koelere, hooggelegen wijngaarden. De brunello’s zijn granaatrode wijnen met een stevig karakter met hout, fruit, tannine en bitters. Bij het ouderen wordt alles een harmonische geheel, dus nooit te vroeg drinken.
  • DOCG Vino Nobile di Montepulciano hebben al eeuwen grote faam in Europa en daarbuiten. Het betreft hier het gebied ten zuiden van Montepulciano in de provincie Siena. Wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 250 en 500 meter en de belangrijkste druif is hier ook de sangiovese. Jonge wijnen hebben ook al veel karakter met wat bitter-zuur. Naarmate ze ouder worden ze soepeler en ruiken meer naar viooltjes en hebben een lichte kersensmaak.
  • DOCG Vernaccia de San Gimignano komt inderdaad uit het heuvelgebied rondom de gemeente San Gimignano in de provincie Siena. Het is een bleke, rinse, fruitige wijn met een karakteristiek bittere smaak. Na een jaar fustlagering mag het Riserva heten.

Lekkere wijn uit Toscane kun je hier kopen: