Druivensoort

Barbera

bubbles

Op zoek naar een volle, donkere en fruitige wijn die goed past bij paddestoelen, rood vlees of wortelen? Dan moet je de Barbera wijnen eens proberen! De Barbera druif is het meest aangeplante druivenras van Piëmonte in het noorden van Italië, vooral bekend van de wijnen rond Asti en Alba. Deze worden dan ook wel Barbera d’Alba en Barbera d’Asti genoemd. De Barbera d’Asti is meestal wat soepeler en verfijnder, de Barbera d’Alba dominanter en zwaarder.

barbera-grape

Barbera wijnen staan bekend om hun frisse zuren en relatief weinig tannines. Je proeft duidelijk het rode en zwarte fruit zoals rode kersen, bramen, frambozen en zwarte bessen. Als een Barbera wijn op hout gerijpt is komt een meer complexe smaak naar voren, met kruidige tonen en een hint van vanille. Aan het begin van de ‘loopbaan’ van deze druif werd de druif gezien als gewoontjes met een zure smaak. Tot men er achter kwam dat rijping op eikenhout de smaak veel goed deed en een fruitige, goed gestructureerde rode wijn geeft, en de druif een herwaardering heeft ondergaan. Inmiddels is het na de Sangiovese en de Montepulciano zelfs de meest aangeplante blauwe druif van Italië.

 

Een evenwichtige rijping

De Nebbiolo druif, die ook veel voorkomt in de Piëmonte streek en die zijn naam te danken heeft aan de mist (nebbia is Italiaans voor mist) die in vroege ochtenden tijdens de oogsttijd in oktober en november in de wijngaarden hangt is een heel andere druif dan de Barbera. De Nebbiolo is minder veelzijdig en geeft een wijn met meer tannines. De Barbera druif heeft over het algemeen minder tannines, maar nog steeds voldoende voor een evenwichtige rijping. En hoewel de Nebbiolo druif Piëmonte zijn wereldwijde faam heeft gegeven, drinken de inwoners nog steeds het liefst Barbera wijn. Ongeveer de helft van de wijngaarden in de regio bestaat uit Barbera druiven.

 

Paddestoel en wortel

De Barbera druif is een heel veelzijdige druif. Daardoor kunnen er veel verschillende soorten wijn van gemaakt worden, wijnen met verschillende soorten karakters. De druif is laag in tannines en hoog in zuren. Daardoor is het een uitstekende wijn in combinatie met rijk en vettig eten zoals kaas, vlees een paddestoelen. De wijn smaakt bijvoorbeeld prima bij pizza met paddestoelen, bij risotto, donker vlees met een zware saus, gegrild rood vlees, wortel en pastinaak. Een goede Barbera wijn kan maximaal tien jaar na het oogstjaar bewaard worden.

Bij het WijnWagentje kan je als wijnliefhebber de beste wijnen vinden, waaronder Barbera wijnen. Streekeigen wijnen importeren wij rechtstreeks van de wijnboer zodat we de authenticiteit van de wijn voor honderd procent kunnen garanderen. Naast de Barbera wijnen hebben we uiteraard nog veel meer wijnen: rood, wit en rosé, droog of zoet, prosecco, spumante of dessertwijn.