Wijnstreek

Piemonte

bubbles

Piemonte betekent “aan de voet van de bergen” en wàt voor bergen: de hoogste bergen van Europa! In het Westen vormen de Alpen de grens met Frankrijk en in het Zuiden heb je de heuvels van Monferrato en de Langhe. Daar groeit natuurlijk niets, daar ligt vooral veel sneeuw. Prachtig skiën kun je er.

Maar aan de voet van de Alpen, waar de bergen overgaan in heuvels om uiteindelijk in de gladgestreken Po-vlakte uit te monden, groeien beroemde druiven als Nebbiolo en Barbera. De onderste grondlagen bestaan uit mergel, kalk en soms gletsjermorene. De bovenlagen zijn vruchtbaar en bestaan uit klei, zand en grind. De wijngaarden bevinden zich meestal op steile hellingen of terrassen om zo gunstig mogelijk ten opzichte van de zon te liggen.

Piemonte heeft een rijke historie op culinair gebied en daar horen lekkere wijnen bij. Piemonte staat vooral bekend om de stevige en krachtige rode wijnen. Natuurlijk, wie kent ze niet: Barolo, Barbaresco, Barbera d’Asti en d’Alba. Maar ook exclusieve wijnsoorten als Arneis (Roero) en Cortese (Gavi) komen uit Piemonte:

  • DOCG Barolo is een van de bekendste en beroemdste wijnen uit deze streek. De nebbiolo druif groeit in de wijngaarden op een hoogte van 250-400 meter op een bodem bestaande uit kalk, mergel en een mengsel van zand en ijzer.
  • DOCG Barbera vaak De barbera is een geliefd druivenras in heel Italië en de druif brengt ook nog eens heerlijke en wijnen voort van hoge kwaliteit. Vooral als de wijnen wat ouder worden dan leidt het overvloed aan zuur en tannines tot een harmonisch geheel. De druiven van de Barbera plant houden van veel zon en zo ook zie je de mooiste wijnen uit de zonnige oogstjaren.
  • DOCG Moscato d’Asti: de druiven mogen alleen van de zonzijde van de heuvels komen en de bodem moet kalkhoudend zijn. De gisting van de moscato wordt door middel van koeling en filtratie onderbroken, waardoor er onvergistbare suikers achterblijven en het alcoholpercentage rond de 5% blijft. Heerlijke lichtzoete en aromatische wijn met weinig alcohol en weinig mousse.
  • DOCG Gavi. Uit de plaats Gavi en omliggende gemeenten komt deze mooie bleekgele wijn van de cortesedruif. Karakteristiek voor deze druif is een mineraal aroma en is aangenaam droog en fris.

En lekker zijn ze, onze wijnen uit Piemonte! Koop eens een paar flessen: