Wijnstreek

Veneto

bubbles

Veneto ligt in het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en de Adriatische Zee.
De omgeving van Verona staat bekend om z’n fantastische rode wijnen. Uit het Valpolicella-gebied komt niet alleen de gelijknamige Valpolicella-wijn, maar ook de Amarone. Een absolute topwijn, die wordt gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven.

De uitgestrekte wijngaarden van Veneto liggen tussen de Venetiaanse Alpen, de Povlakte en het Gardameer. Of, zo je wil, tussen Verona en Venetië. Volop cultuur dus. Maar het is ook een van de belangrijkste wijnregio’s van het land.

De meeste wijnstokken zijn aangeplant aan de overs van het Gardameer. Het klimaat is vanwege het meer en de Alpen zeer zacht. De grond rondom het Gardameer bestaat uit morenen, gemengd zand en grind en klei. Meer oostwaarts bevat de bodem meer kalkrijke klei, kalksteen en een mengsel van grind en leem. De beste wijnen komen van de wijngaarden op de hellingen.

De omgeving van Verona staat bekend om z’n fantastische rode wijnen. Uit het Valpolicella-gebied komt niet alleen de gelijknamige Valpolicella-wijn, maar ook de Amarone. Een absolute topwijn, die wordt gemaakt van gedeeltelijk gedroogde druiven. Overigens komt ook de wereldberoemde Soave, een witte wijn, uit deze streek.

  • DOC Valpolicella bestaat uit de corvina veronese, rondilla en molinara die groien tussen het Gardameer en Verona. De wijnbouw is hier aan traditionele regels gebonden. De Valpolicella is droog en heeft een ondertoon van bitterjes, amandel en zuren en past daarom goed bij niet te zware vleesgerechten.
  • DOC Amarone: De Amarone is zeer geschikt om te laten verouderen. De Amarone wordt gemaakt door dezelfde drie druiven als die van de Valpolicella na de oogst in kisten te doen en enkele maanden te laten indrogen. Hierdoor ontstaat een hoog suikergehalte waardoor een droge rode wijn kan worden verkregen met een hoog alcoholpercentage. De Amarone kent een minimale lagering van drie jaar op fust en kan zonder problemen 15 jaar fris blijven. De wijn is sterk geconcentreerd en heeft een volle warme smaak en een fluweelachtige afdronk.

De regio Treviso is prosecco paradise. Prosecco is er in twee varianten: de licht sprankelende frizzante en de steviger schuimende spumante. En dan is er ook nog Spritz: een immens populair aperitief, gemaakt van Aperol of Campari met Prosecco.

Overigens komt ook de wereldberoemde Soave, een witte wijn, uit deze streek.

Wijn kopen uit Veneto? Check onze wijnen: