Pinot Grigio
Pinot Grigio wijkt af van de Pinot gris uit Frankrijk vanwege het Italiaanse grondgebied. De bodem van de verschillende wijnregio’s zorgt namelijk voor andere smaken, aroma’s en kleuren van de wijn ten opzichte van de franse variant. Kort gezegd is de pinot grigio het zachte broertje van de pinot gris. Een pinot grigio uit Italië is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak. Deze wijnen zijn vaak gemiddeld gezien iets droger, frisser en licht gekruid en perfect om meteen (snel) op te drinken.
Pinot grigio is een internationaal wit druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, dat ook in Italië hoge ogen gooit. In Friuli, bijvoorbeeld, is pinot grigio veruit het meest aangeplante witte druivenras. Vooral Friuli Grave in het binnenland van de regio is een reusachtige productiemachine voor pinot grigiowijnen. Veel van deze wijnen zijn, wanneer ze tenminste voldoende droog gevinifieerd worden, aangenaam om drinken.
Ook in Veneto is pinot grigio een populair ras met een zeer ruime aanplant. De helft ervan wordt gebruikt voor appellatiewijnen – bijvoorbeeld DOC Arcole of DOC Valdadige Terradeiforti, die zelfs pure pinot grigio toelaat – de andere helft voor landwijnen en generische wijn.
In Lombardije staat pinot grigio veel aangeplant in het uiterste zuidwesten van de regio – waar de DOC Oltrepò Pavese goede wijnen voortbrengt – en ten westen van het Iseomeer.
Ook in Zuid-Tirol vind je pinot grigio – samen met pinot bianco – terug. Het succes van de twee pinots is verrassend, ze leveren hier een wijnstijl op die je niet snel ergens anders ter wereld tegenkomt. De gemiddelde pinot grigio uit deze contreien is met weinig internationale stalgenoten te vergelijken, de druif komt hier immers veel eleganter, droger en strakker voor de dag.
Daarnaast vind je pinot grigio ook in Valle d’Aosta, Trentino, Toscane en Molise.
Kenmerken pinot grigio:
Θ Meest voorkomende wijnstreken: Friuli – Venezia Giulia, Veneto, Trentino – Zuid-Tirol en Lombardije.
Θ Kleur van de schil: grijs blauw tot roze bruin
Θ Karakteristieken: wijn met fruitige aroma’s, zoals limoen, citroen, appel, peer en nectarine, maar bevat ook bloemige en kruidige nuances van jasmijn en wilde rozen. Kortom, wijnen van Pinot Grigio druiven hebben licht frisse aroma’s met een beetje kruidigheid.
Θ Wijnstijlen: licht, slank en droog, maar dit hoeft niet overal het geval te zijn. Er komen namelijk ook licht zoete en erg verfrissende wijnen.
Θ Bewaarkracht: een jaar na op de markt brengen. Sommige volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden bewaard en zoete wijnen tot tien jaar.
Θ Te drinken bij: Pinot Grigio is een goede begeleider van de oosterse keuken. Pinot Grigio is vooral geschikt voor lichtere en minder pittige gerechten uit de Japanse (sushi) en Thaise keuken. Dit is vrij logisch te verklaren, want Pinot Grigio wijnen zijn zelf relatief licht van smaak, tenminste lichter van smaak dan Pinot Gris wijnen uit de Elzas. Mede dankzij dat lichtere karakter van Pinot Grigio sluiten de wijnen goed aan bij de beschreven gerechten. Maar ook bij wit vlees, zoals kip en kalkoen. Vissoorten, zoals zeebaars, baars, forel, kabeljauw, roodbaars, heilbot en snapper. Schelpdieren, zoals mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen passen ook goed bij Pinot Grigio.