Brunello

DI MONTALCINO

bubbles

Brunello di Montalcino is één van de meest prestigieuze wijnen uit Italië. Omdat de druif voor deze wijn in een gebied van slechts dertig vierkante kilometer geteeld wordt en het rijpingsproces lang duurt, is het een exclusieve wijn met een volle, doorrijpte smaak die bij wijnkenners over de hele wereld geliefd is en geroemd wordt.

 

Klein gebied

Deze wijn is gemaakt van de brunellodruif, een kloon van de sangiovesedruif. De druif is speciaal gecultiveerd voor een klein gebied van rond de dertig vierkante kilometer bij Montalcino in de streek Toscane. De grond waarop de druif groeit kan variëren, omdat de regio onder andere kleigrond, kalksteen en leisteen kent. De kwaliteit van de druif hangt dus mede af van de grond waarop deze verbouwd wordt. Er zijn acht verschillende subregio’s in Montalcino waar het microklimaat verschilt, en daarmee dus ook de kwaliteit en de smaak van de druif.

 

Exclusieve wijn

De Brunello di Montalcino wijnen zijn exclusief, omdat de druiven op een relatief klein oppervlakte in Toscane geteeld worden, en verder nergens anders. Bovendien heeft de Brunello een verplichte rijping van vier jaar (een Brunello Riserva zelfs van vijf jaar), waarvan twee jaar op hout. Een goede Brunello is na gemiddeld tien jaar op dronk, en daarna nog enkele jaren te bewaren. Afhankelijk van de producent kan een wijn zelfs tot dertig jaar rijpen. Omdat deze wijnen langer moeten rijpen hebben veel producenten er een goedkopere wijn bij, de Rosso di Montalcino (ook DOC). Deze wijn hoeft maar twee tot drie jaar te rijpen voordat hij op de markt gebracht kan worden.

Brunello di Montalcino kreeg in 1967 de beschermende herkomstbenaming DOC. In 1980 werd dat het DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) keurmerk. De wijn moet gemaakt zijn van honderd procent sangiovese of brunello druiven. Wijnmakers die afwijken van de DOCG riskeren in Italië een veroordeling voor commerciële fraude. Daar kan een gevangenisstraf op staan van zes jaar.

 

Goede smaak

De Brunello di Montalcino is een wijn met een stevige body met de smaak van kersen, zwarte bessen, anijs, hazelnoot en leer. Hij heeft een heel fruitige geur waar je ook goed de bloemige geur van viooltjes in herkent. Het alcoholpercentage is minimaal 12,5 procent.

Je serveert de Brunello di Montalcino op kamertemperatuur (achttien tot twintig graden). Heb je een jonge Brunello? Laat hem dan eerst even ademen en decanteren. Op die manier krijgt de wijn meer verdieping.

Bij het WijnWagentje kan je als wijnliefhebber de beste wijnen vinden, waaronder de Brunello di Montalcino. Streekeigen wijnen importeren wij rechtstreeks van de wijnboer zodat we de authenticiteit van de wijn voor honderd procent kunnen garanderen. Naast de Brunello hebben we uiteraard nog veel meer wijnen: rood, wit en rosé, droog of zoet, prosecco, spumante of dessertwijn.