Soort wijn |
Rood |
---|---|
Streek |
Piemonte |
Wijnhuis |
Marchesi di Barolo |
Een grootse wijn die je het best met een maaltijd drinkt!
Een Barolo is zeker niet gemaakt voor de slurpende massa. Het is eerder een wijn voor fijnproevers: subtiel, uitgesproken en complex. Het is een wijn “om op te kauwen”, want de nebbiolo heeft stevige tannines en een relatief hoge zuurtegraad.
Deze Barolo is mooi granaatrood met robijnrode tinten. De geur is intens met aroma’s van kruiden vanille geroosterde hazelnoten, zoethout, cacao en wilde roos. Een volle, elegante smaak, sober en goed van structuur, met terugkerende geur sensaties. De hints van kruiden en hout gaan perfect samen. Dankzij zijn grote structuur past deze wijn uitstekend bij hoofdgerechten van rood vlees, gestoofde gerechten en wild in het algemeen. Een ideale begeleider voor kazen.
Deze Barolo van 2016 heeft de benodigde flesrijping achter de rug, waardoor deze vanaf heden op dronk is. Deze wordt top na enkele jaren kelderrust van ongeveer 4 jaar en heeft een bewaarcapaciteit van minimaal 20 jaar. Bij het ruiken van deze prachtige, rijpe Barolo wordt je welhaast overvallen door hebzucht en wil je meer….
Productie van de Barolo
Barolo wordt steeds geproduceerd met 100% Nebbiolo druiven. Nebbiolo stamt af van het woord nebbia, wat mist is. Gezien de geografische ligging in Noord-Italië en de lange rijpingsperiode wordt pas in oktober geoogst. De heuvels van de Piemonte kunnen dan al gehuld zijn in dikke herfstmist. Dit maakt van de nebbiolo tegelijkertijd een delicate druif, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar voor ziektes. Je moet het vak goed beheersen om ieder jaar een hoge kwaliteit te kunnen realiseren.
De druiven voor deze Barolo zijn uitsluitend afkomstig van de beste wijngaarden van de gemeenschappen Castiglione Falletto, Barolo en Monforte d’Alba. De wijnstokken worden gekweekt met Guyot systeem op heuvels met goede hellingen. De bodems hebben een aanzienlijk gehalte aan kwartszand wat de wijn rijkdom in smaakintensiteit en frisheid geeft.
Druiven worden uitsluitend met de hand geoogst en direct naar de kelder gebracht om te ontstelen en zacht te persen. Fermentatie vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur van 27-30 °C in thermisch geconditioneerde tanks. Maceratie van de schillen duurt acht dagen. De wijn wordt vervolgens in betonnen tanks geplaatst die zijn bekleed met glasvezel en geïsoleerd met kurk om de temperatuur na de gisting van 23 °C te behouden. In deze betonnen tanks begint de malolactische gisting spontaan en wordt deze snel voltooid. De wijn wordt gemengd en 2 jaar gerijpt in traditionele grote Slavonische eikenhouten vaten. De wijn voltooit zijn rijping in de fles gedurende enkele maanden voordat hij wordt vrijgegeven. De Barolo Tradizione bereikt zijn rijpheid vier jaar na de oogst en rijpt daarna tussen vier en twintig jaar verder.
De website van Marchesi di Barolo is de moeite waard om sfeer te proeven van de fantastisch gelegen wijngaard.