bubbles

Wijn maken is vakmanschap

Wijn is een van de mooiste producten uit de natuur. Hierbij zijn het terroir, het klimaat, de ligging en de druif zelf belangrijke factoren voor de uiteindelijke wijn. Puur natuur zou je denken. Maar er komt altijd een wijnboer aan te pas, meestal met een oenoloog (universitair opgeleide wijnmaker) die bepaald hoe de druiven worden verbouwd en hoe deze tot wijn worden gemaakt om de gewenste kleur, geur, smaak en kwaliteit te verkrijgen.

Druiven telen kan niet zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen, want druiven zijn gevoelig voor allerlei invloeden zoals vocht, ongewenste bacteriën, insecten en parasieten. Tijdens het wijn maken is het gistingsproces belangrijk voor de uiteindelijke eigenschappen van de wijn. Hier kan de boer kiezen voor een moeilijkere natuurlijke gisting of een gisting door middel van kunstmatige gisten om de gewenste eigenschappen te realiseren. De rol van de boer en de oenoloog zijn dus erg belangrijk voor het eindresultaat van de wijn.

Bij de selectie van de wijnen staat om die reden de werkwijze van de wijnboer bij ons centraal en ons vertrouwen in de wijnboer. Wij letten op duurzaamheid kwaliteit en respect voor de natuur. De door ons geselecteerde boeren wekken meestal hun eigen energie op uit wind en zon en zijn gericht op het lange termijnbeheer van de wijngaarden met onder meer natuurlijke voedingsgewassen, het gezond houden van de bodem voor de volgende generaties, etc. Wij willen daarom weten en zelf zien wie ze zijn en hoe ze werken.

Duurzaamheid is wat anders dan biologisch

Een biologisch certificaat is commercieel interessant vanwege de vraag naar biologische wijnen. Om een biologisch certificaat te krijgen mogen geen chemische of synthetische producten worden gebruikt. Op zich klinkt dat logisch.

Duurzaamheid is waar de wijnboeren en wijnconsumenten voor moeten strijden. Wij selecteren alleen wijnboeren die duurzaam produceren. Soms zitten hier boeren bij die wel een biologisch certificaat hebben en soms niet.

Een biologisch certificaat is niet automatisch een garantie voor duurzaamheid, gezondheid en kwaliteit.

Maar toch weigeren veel wijnboeren mee te gaan met de commercie van het biologisch label terwijl ze wel duurzaam produceren. Neem bijvoorbeeld de traditie van kopersulfaat in geval van langdurige regenval. In tegenstelling tot de biologische voorschriften gebruiken de boeren een hele kleine hoeveelheid synthetisch middel omdat vriendelijker is voor insecten zoals bijen en voor mensen. Ook wordt dit middel beter afgebroken dan in het biologische wijnbouw toegepaste kopersulfaat. Een kleine hoeveelheid synthetisch middel om de aarde zo min mogelijk te belasten dus.

Alcohol is meest schadelijk bestanddeel

We moeten ons niet blind staren op het biologisch certificaat. Qua gezondheid is de alcohol het grootste en meest schadelijke bestanddeel van wijn. Wil je denken aan je gezondheid drink dan met mate.

Een biologisch certificaat is Het risico is dat we wijnboeren uitsluiten die duurzaam zijn en kwalitatief goede wijnen produceren. Biologisch betekent niet per definitie betere en gezonde wijnen. Dat een wijn niet biologisch is betekent ook niet zonder meer dat de wijnmaker niet duurzaam is. Wat we tegen komen

Zo zijn er meer regels die onlogisch sommige natuurlijke producten mogen niet worden gebruikt en soms wordt er door bio-producten letterlijk water bij de wijn gedaan om de waarden voor natuurlijke toegelaten producten te verlagen onder de voorgeschreven normen.

Waar het voor ons dus écht om gaat is het vertrouwen in de wijnboer. Sustainable, daar moeten we voor vechten, maar dat is iets heel anders dan bio.

Let dus op bij zogenaamde biologische wijnen:

  • De verkoper die dit argument gebruikt om te verkopen maakt zijn klant iets wijs.
  • Over de afgelopen 10 jaar hebben wij (op beurzen) boeren leren kennen die wijn onder niveau maakten en enkele jaren later plots zijn omgeschakeld naar bio om hem toch maar op de (internationale) markt te kunnen zetten.
  • Er is misbruik. De aanbieders van de bio certificaten profiteren alleen maar van deze situatie en laten zich letterlijk betalen voor het afleveren van attesten. Je kan een certificaat letterlijk kopen op de markt; als de ene niet wil zal een ander het wel doen. Bovendien maakt het de aankoopprijs duurder; voor duurdere wijnen maakt dit niet zoveel verschil, maar zeker wel in het instap- en middensegment.
  • Bepaalde regels zijn volslagen belachelijk, maar dan worden we erg technisch. Sommige natuurlijke producten mogen niet gebruikt worden; anderzijds horen we van bio-producenten dat er letterlijk water bij de wijn gedaan moet worden omdat de waarden voor natuurlijke toegelaten producten te hoog liggen.
  • Waar het voor ons dus écht om gaat is het vertrouwen in de wijnboer. Sustainable, daar moeten we voor vechten, maar dat is iets heel anders dan bio. Eigen energie opwekken (wind, zon), lange termijnbeheer van de wijngaarden met onder meer natuurlijke voedingsgewassen, de bodem gezond houden ook voor de volgende generaties, etc. Wij willen weten en zien wie ze zijn en hoe ze werken. Opvallend veel duurzame wijnboeren weigeren overigens in de commercie van het bio-label mee te gaan.
  • Tot slot: wij sluiten bio gecertificeerde wijnen uiteraard niet uit, maar het is voor ons niet zonder meer een aankoop/verkoopargument!

Italiaanse passie voor voetbal en wijn