Wijnhuis

Cantine Paradiso

bubbles

De geschiedenis van dit wijndomein gaat terug tot de jaren ’50. Angelo Paradiso (wat een naam …!) was een arme landbouwer, zoals haast alle andere bewoners van Puglia in die tijd. Hij trouwde jong en kreeg vier kinderen. Hij werkte ook buitengewoon hard, zodat hij aan zijn kroost florerende wijngaarden en een mooie kelder kon nalaten, vandaag nog steeds het hart van Cantine Paradiso.

Cantine-Paradiso

Nadat twee zonen van de eerste Angelo in het midden van het eerste decennium van deze eeuw een typische Italiaanse ruzie uitvochten (niemand mag weten waarover het precies ging) nam kleinzoon – opnieuw Angelo! – het domein over vanaf jaargang 2010, en deze Angelo secondo maakt van Paradiso weer een referentie. Net als zijn grootvader voelt hij zich verbonden met dit unieke land en met de lokale wijnbouwtradities, maar hij combineert traditie met een verstandige openheid voor innovatie. Gambero Rosso – Bere Bene Lowcost 2012 pg. 291: “Angelo Paradiso keerde terug om het domein te leiden, en om wijnen te produceren in een moderne stijl, rijk aan fruit, krachtig maar gemakkelijk drinkbaar en competitief, allemaal van eigen wijngaarden in de vlakte van Cerignola”.

De oude gebouwen uit de jaren ’50 bevatten nog steeds de oorspronkelijke geëmailleerde cementen tanks, intussen gemoderniseerd met een up-to-date koelsysteem. Recentelijk werden een nieuwbouw toegevoegd met verschillende gistingstanks in roestvrij staal, uiteraard allemaal onder gecontroleerde temperatuur; in de kelder bevinden zich de houten vaten voor de veroudering, en de nieuwbouw huisvest ook een degustatieruimte. Dit alles onder een dak van zonnepanelen die zorgen voor een lage milieu emissie.
Typisch voor dit noordelijke deel van Puglia is de Uva di Troia (of Nero di Troia). De vloeiend Italiaans sprekende bezoeker moeten we hier misschien een beetje op het rechte pad helpen. Deze druif (noch de wijn!) zouden iets te maken hebben met de één of andere troia (slet, del, sloerie); de naam is ontleed aan het stadje Troia in de provincie Foggia, gesticht door de legendarische Griek Diomedes, die het oude Troje verwoestte … Cantine Paradiso produceert verder ook Primitivo, Negroamaro en Salice Salentino.

www.cantineparadiso.it

Cantine-Paradiso-wijnwagentje