Soort wijn |
Rood |
---|---|
Streek |
Toscana |
Wijnhuis |
PietraNova |
Deze Bolgheri is van een ongekende puurheid. Fruitig en soepel.
De Renzo is een blend van 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot. Het is een intens robijnrode wijn met een krachtige neus die complex fruitig en kruidig is. De smaak is van fruit in de mond met een elegante structuur. de tannines zijn zacht en evenwichtig. Echt een eetwijn bij rood gebraden vlees, krachtige maaltijden op basis van wild of vlees of bij gerijpte kazen.
Antonino Tringali Casanuova
De familie Tringali-Casanuova leeft sinds het midden van de 13de eeuw in Castagneto Carducci. Wegens verdiensten voor de gemeenschap kreeg zij in 1639 het recht om voor de plaatselijke graaf een landgoed te beheren en in 1698 konden zij het goed met de naam Casa al Piano verwerven. Om te verwijzen naar deze geschiedenis kregen twee wijnen deze namen “Casa al Piano” en “1698”.
Op het 25 hectare grote domein staan circa 4 hectare wijngaarden met voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot, zoals het in Bolgheri betaamt, en verder 12 hectare olijven. De vlakte ligt 55 meter boven de zeespiegel met diepe, losse, goed drainerende bodems. De wijngaarden hebben een mediterraan microklimaat, ligt dicht bij de zee en is in het noorden beschermd door heuvels. De winter zijn mild en de zomers zijn er warm en droog, maar wordt verzacht door een constante zeebries.
Recentelijk wijzigde de naam van het domein in PietraNova. De huidige website is www.pietra-nova.com. Aan het domein is een Agriturismo verbonden die de naam www.casaalpiano.com draagt.
Renzo Bolgheri
Bolgheri is een modern wijngebied aan de zuidwestkust van Toscane dat sinds de jaren ’60 furore maakt met de zogenaamde taglio bordolese: wijnen gemaakt met de grote druiven uit de bordeaux. Grote namen als Sassicaia en Ornellaia doen wellicht wel een belletje rinkelen. Maar het kan ook veel bescheidener. Deze Renzo is een blend van 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot uit de gemeente Castagneto Carducci, gekarakteriseerd door de nabijheid van de zee met een ventilerende bries, in het noorden de bescherming van de heuvels van Bolgheri. Milde winters, droge en warme zomers. Goede diep gedraineerde bodems, op 55m boven zeeniveau. De wijngaarden zijn tussen de 20 en de 30 jaar oud, beperkte opbrengst van 5.500 kg druiven per hectare. Manuele oogst, strenge selectie van de druiven, fermentatie bij 30°C, maceratie gedurende 20 dagen. Verfijning gedurende 18 maanden in Franse barriques, minstens 12 maanden flesrijping voor de verkoop.