Nieuws

VK: beste prijs-kwaliteit Barolo

De krachtige Barolo van het gerenommeerde wijnhuis Pecchinino is volgens Onno Kleyn en Thomas Oak gekozen als de Barolo met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Deze test bevestigt hoezeer wij kwaliteitswijnen selecteren met de best mogelijke prijs kwaliteit. Hieronder volgen delen uit het testverslag gepubliceerd in Volkskrant Magazine van 8 februari 2015. Onze jaargangen 2008 en 2009 die op dronk zijn, waren hierdoor binnen een week uitverkocht! In april 2015 verwachten we jaargang 2010. Voor degene met een flesje Barolo: gefeliciteerd met je aankoop! Veel leesplezier.

Wijntest
Door: Onno Kleyn en Thomas Oak Assistentie: Thomas Oak 7 februari 2015, 01:00

Het is Italiaanse kwaliteitswijn en onder een tientje is beslist niets fatsoenlijks te koop. Hij is stoer, bosgronderig en ‘kauwbaar’. Onno Kleyn proeft er zestien en oordeelt.

Zelfs verstokte wirekuf-aanhangers (Van Dale kent het nog niet, maar het betekent: ‘Wijn is rood en komt uit Frankrijk’) springen in de houding voor Barolo. Het is de oudst bekende kwaliteitswijn van Italië, degelijk voorzien van ronkende verhalen over succes in voorbije tijden. Waarbij dan vergeten wordt te vermelden dat onder de naam toen zware, zoete, geoxideerde wijn werd gemaakt. Vond men lekker, aan het Piemontese hof.

Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur. Er wordt soms al Barolo aangeboden van een tientje, maar koop die niet. Hooguit smaakt hij redelijk, maar hij mist de kenmerkende volheid en het aroma van truffels, paddestoelen en rozen: het ís gewoon geen Barolo.

Wij vroegen zeven in Italië gespecialiseerde wijnleveranciers om ons Barolo’s te sturen: Brand Wijnimport, Sprezzatura, Walinga, Villa Fattoria, Vindict, Vinovetro en Wijnwagentje. We kregen er zestien binnen, van de oogstjaren 2008, 2009 en 2010. De jonkies waren met hun vier jaartjes nog echt te jong; 2008 en 2009 waren al op dronk, hoewel hun zeggingskracht nog zal toenemen in de komende jaren. Weer werd duidelijk dat de kwaliteit in de prijs wordt uitgedrukt: de duurste was de beste. Maar wij lieten de prijs-kwaliteit ook een belangrijke rol spelen. Vandaar dat een zeer goede Barolo voor ‘maar’ 29,95 euro de eerste plek inneemt.

1. Pecchenino San Giuseppe 2008, (9 punten)
Wijnwagentje.nl, euro 29,95.

Orlando en Attilio Pecchenino zijn eigenlijk Dolcettomakers (een andere Piemontese wijn) en beheren 22 hectare wijngaard bij Dogliani, een eindje verderop. Maar in Monforte d’Alba hebben ze nog een stukje grond waar de Barolo San Giuseppe vandaan komt. Die rijpt op de ouderwetse wijze twee jaar in grote houten foeders; de broers doen niet mee aan de kostbare mode om kleine, om de paar jaar te vervangen eiken barriques te gebruiken. De San Giuseppe 2008 ruikt aangenaam naar kirsch en truffel, en is streng in de mond, met flink looizurende tannines. Maar dat hoort, bij Barolo. Daarom past pasta met truffel of gewoon een entrecote er zo goed bij.

Beste prijs-kwaliteit Barolo bij WijnWagentje!