Nieuws

Brunello: pelo e piuma!

De krachtige Brunello van het WS10 label past bij ‘bont en veren’, zeggen de Italianen: pelo e piuma.

In ons assortiment bieden we de jaargang 2013 aan, een krachtige maar toch soepele wijn. Je glas vult zich met een glanzende bleekrode kleur met granaatrode reflecties. Je ruikt intensieve aroma’s die doen denken aan rijpe bramen, bosbessen en kersencompote, vergezeld van een licht florale zweem, fijn geïntegreerde vatnuances en een heel animerend kruidenmelange. Je proeft fantastisch rijpe tannine, een perfecte balans tussen diepe vruchtenaroma’s en decent geïntegreerd hout en daarbij een kruidige kracht, die het gevoel geeft dat de wijn bijna te kauwen is.

Deze Brunello schittert bij een typische Toscaanse tagliata (schuin gesneden schijven rode rundsfilet met rucola en parmezaanse kaas) of bij een dikke Fiorentina (de Firenze versie van de T-bone steak, maar dan véél beter). Als hij nog een beetje ouder is drinken wij hem bij voorkeur bij wild: hert, haas, gevogelte (‘bont en veren’, zeggen de Italianen: pelo e piuma).

Beschermde kwaliteit
Een Brunello mag alleen worden gemaakt in het zuid Toscaanse Montalcino, én enkel van 100% Sangiovese druiven. Al voegde men tot en met jaargang 2005 vaak Merlot toe, absoluut verboden! Dit was de aanleiding tot het recente en ophefmakende Brunello-schandaal; nog steeds voor discussie vatbaar, omdat de toevoeging gebeurde met het oog op een verbetering van de wijn en een meer constante jaargangen … De bodemsamenstelling kan in Montalcino zeer sterk variëren wat zorgt voor smaakbreedte in de wijn (niet alle druiven nemen dezelfde mineralen op).

De wijngaarden van het wijnhuis Ridolfi, die de Brunello produceert voor Wesley Sneijder, liggen in het ‘Mercatali’ gebied van Montalcino op 300 meter hoogte langs de beroemde “Brunello Road”. Door de juiste productiemethode die door de jaren heen steeds is verfijnd en zorgvuldige selectie van alleen de beste druiven is deze topwijn ontstaan.

Begin oktober wordt handmatig geoogst. Er worden alleen druiven van topkwaliteit en van leeftijdwaardige klonen van de Sangiovese geselecteerd. Na zachte persing volgt vergisting van de druiven gedurende 35-40 dagen in stalen tanks. Om te zorgen dat de aroma’s van het fruit en terroir in de wijn terecht komen worden de druivenschillen bijna twee maanden meegenomen in de vergisting. Voor de rijping wordt de wijn eerst 36 maanden (een jaar langer dan verplicht) opgeslagen in Slavonische eiken vaten en rijpt daarna 12 maanden verder in de fles. Voor het maken van een Brunello is geduld nodig, want hij mag pas op de markt komen 5 jaar na de oogst!

Top Brunello ontmoet topspeler Wesley Sneijder
In de periode van zijn carrière bij Internazionale genoot Wesley ook van de Italiaanse gastronomie en wijn. Uit nostalgie naar al deze ontdekte geneugten, heeft hij samen met wijnboer en voetballiefhebber Fabio Cordella een eigen label WS10 opgezet. Waarbij de 10 een verwijzing is naar zijn befaamde rugnummer bij Oranje. Bij een voetballer van wereldklasse die liefhebber is van wijn past dan ook alleen een wijn van wereldklasse. Deze Brunello behoort tot de 1% allerbeste wijnen van de wereld. 2013 is een geweldig jaar en dat zie je bijvoorbeeld terug in de wijnscore van James Suckling van maar liefst 94 punten.

Ze beschrijven de Brunello 2013 als hoe een ideale Brunello moet zijn: aroma van rijpe zwarte kersen en pruimen, vleugje pittig en aards, hints van chocolade en rijpe frambozen. De smaak geeft een lang en sappig gevoel van rijpe, zoete rode pruimen en bessen die heerlijk fris en constant blijven. Nu goed op dronk en een bewaarpotentieel tot circa 2028. Uitstekende prijs-kwaliteit, zoals onze klanten gewend van ons zijn.

Heerlijke Brunello voor magische wijnmomenten