Sushi en wijn combineren

bubbles

De eindeloze variëteit aan sushivullingen en presentaties – met rauwe of gegrilde vis, schelpdieren, ei of tofu en verpakt in een rolletje met rijst, een mooi hoorntje met rijst (temaki), gefrituurd (tempura) of in dunne plakjes gesneden (sashimi) – maakt dat er veel verschillende wijnen bij sushi geschonken kunnen worden.

Basisregel bij combineren van Sushi en wijn

De kern bij het combineren van sushi en Italiaanse wijn is dat het allemaal om eenvoud en delicate smaken gaat. Alle experts zijn eensgezind dat je beter geen wijnen kan kiezen die complex en vol zijn, maar beter voor wijnen met frisheid, evenwicht en subtiliteit. Lage alcoholpercentages en wijnen met een goede zuurgraad zijn altijd een goede optie. 

De snelle (en veilige) keuzes

Hoewel sushi een smakelijk gerecht is, is het ook zeer zelden rijk. Het gebrek aan koken geeft het zelfs meer subtiele smaken dan je zelfs van vis mag verwachten. De wijnen mogen dus niet overheersen qua smaak en geur. Om die reden is het meest veilig om te kiezen voor frisse en lichte witte wijnen en jonge rode wijnen zonder tannines. Deze combineren het best bij sushigerechten het zilte zeewier en de hartige smaak van sojasaus. 

Met deze wijnen komen de subtiele smaken van sushi altijd goed tot hun recht:

Mousserende witte wijnen passen altijd 

Als je op zoek bent naar één wijn die je tijdens de hele sushi-maaltijd kan combineren, ga dan voor een droge bubbelwijn of meer specifiek, een Franciacorta Prosecco of Cava, zeggen onze drankexperts.

Mousserende wijnen die altijd passen bij de gehele sushi-maaltijd vind je op onze pagina met bubbelwijnen. Zo maken deze wijnen de sushi maaltijd extra feestelijk!

Meer gedurfde keuzes

Zoek je een wijn die specifiek past bij een specifiek Sushi gerecht of wil je meer smaakvolle wijn met meer aroma zonder dat deze afbreuk doen aan de subtiele smaken van de vis? Dan kun je ook kiezen voor onze aromatische witte wijnen.

De rijst in sushi wordt meestal een beetje wordt gesuikerd met een speciaal soort siroop. Om die reden zijn meer aromatische witte wijnen aan te bevelen zoals Falanghina, Fiano, Greco en Grechetto:

Wijntips per Sushi gerecht

Wil je de wijn afstemmen op een specifiek Sushi gerecht. Dan hebben wij hier een aantal suggesties.

Over het algemeen hebben vette stukken vis een hogere zuurgraad en tannines nodig, terwijl magere vis zachtere, ronde wijnen nodig heeft. Bij het koppelen van eenvoudig bereide vis, zoals sashimi, dient de wijn voldoende zuur toe te voegen van zuur om het vet te doorsnijden. De doordringende zuurgraad van een Riesling kan helpen de rijkdom van de vis te doorbreken.

Tonijn

Tonijn kan zich lenen voor een verscheidenheid aan wijnen, aangezien het varieert van delicaat (geelvintonijn) tot robuust (vette tonijn), waaronder een gestructureerde rosé of zelfs een Pinot Nero met een hogere zuurgraad als je van blauwvintonijn geniet.

Hamachi, amaebi of hotate

Lichtere gerechten zoals hamachi, amaebi (zoete garnaal) en hotate (coquille) houden ook van een knapperige Chardonnay. Onze Chardonnay uit Zuid-Italie is een mineraalachtige wijn zonder houtopvoeding dus lekker fris en een beetje boter: Wesley Sneijder 10 Salento Chardonnay IGP.

Zalm

Zalm is een makkelijke match om te onthouden: ga voor roze. Of meer specifiek, Sushi Ginza Onodera, neem een lekkere rosé zoals de Wesley Sneijder 10 Negroamaro Rosé IGP. Meestal wordt de rauwe zalm, gecombineerd met avocado, mayonaise en sesamzaad. De smaak van de zalm springt hier uit. Het geheel is licht zurig, maar ook pittig. De sushi smaakt heerlijk met de Argillae Orvieto DOC 2018 online bestellen. Deze wijn is erg fris en heeft tinten van tropisch fruit.

Sushi met komkommer

Sushi met komkommer bestaande uit rijst, komkommer en zeewier heeft een neutrale smaak. De smaak van het zeewier proef je erg goed. Perfect te combineren met  frisse witte wijnen met de smaak van exotisch fruit zoals: Chardonnay Falanghina, Fiano, Greco en Grechetto.

Sushi met pittige tonijn

Sushi met pittige tonijn bestaat uit kruidige tonijn, mango en sesamzaadjes. De sushi heeft een zachte, zoete smaak. Hier past de La Ribota Roero Arneis DOCG 2018 goed bij. De wijn is fris met een vleugje (tropisch) fruit. Door zijn frisheid lijkt zij wel wat op een kruising tussen een Sauvignon Blanc en een Franse Viognier.